Menu

Blog over gehandicaptenservices


Zorg en welzijn: dagbesteding voor mensen met een beperking

Een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking is belangrijk

Het geeft een voldaan gevoel wanneer je aan het einde van de dag terug kunt kijken op een zinvolle daginvulling. Bij veel mensen bestaat een groot gedeelte van hun dagelijkse bezigheden uit werk. Een regelmatige en nuttige dagbesteding draagt bij aan een goed gevoel dat we over onszelf hebben. Het geeft zelfvertrouwen en we draaien volop mee in de maatschappij. Ook mensen met een handicap voelen deze behoefte. Daarom is dagbesteding voor mensen met een beperking belangrijk. Zij kunnen dan misschien geen dagritme creëren met een vaste baan, maar gelukkig zijn er veel andere mogelijkheden om de uren op de dag te vullen. Ik schrijf in dit artikel over de verschillende opties. Ook leg ik je uit waarom dagbesteding zo belangrijk is.

Dagbesteding voor mensen met een beperking voorkomt een isolement

Wanneer iemand een beperking heeft waardoor het niet mogelijk is om te werken, dan loopt de betreffende persoon het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen. Het hebben van een beperking vormt al een uitdaging op zich. Als iemand dan ook nog eens geen of weinig sociale contacten heeft en zijn dagen veelal alleen thuis of in een instelling doorbrengt, dan bestaat er een reële kans dat deze persoon in een sociaal isolement belandt. Eenzaamheid en depressieve gevoelens kunnen dan ontstaan. Ook kan iemand zingeving gaan missen en lusteloos worden. Om deze gevoelens te voorkomen en het leven voor iemand met een beperking, of deze nu verstandelijk of lichamelijk is, zo leuk en zinvol mogelijk te maken, zijn er vele vormen van dagbesteding. Omdat er zoveel soorten zijn, is er voor iedereen wel een bezigheid te vinden dat bij zijn hobby's en interesses aansluit.

Bij welke organisaties kun je terecht voor dagbesteding voor mensen met een beperking?

Er zijn meerdere organisaties die vormen van dagbesteding voor mensen met een beperking organiseren. Vaak hebben zorginstellingen een afdeling waar dagbestedingsactiviteiten worden gehouden. Ook kun je doorgaans bij een activiteitencentrum of een buurthuis terecht. Er is eveneens de optie om een beroep te doen op een vrijwilliger, die graag dingen onderneemt met anderen. Bij de gemeente kan vanuit de Wmo deelname aan onder andere spelletjesmiddagen worden geregeld. Ook is het verstandig om te informeren bij je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden op vergoedingen zijn. Doorgaans vergoedt de verzekeraar de kosten voor het vervoer van en naar de dagbesteding.

Voorbeelden van dagbesteding voor mensen met een beperking

Ieder mens is anders. Zo ook de interesses van mensen. Om zo'n goed mogelijk gevoel over te houden aan de dagbesteding, is het belangrijk om iets te kiezen dat bij de interesses van de deelnemer aansluit. Als iemand creatief is, dan zou diegene zich kunnen richten op activiteiten als knutselen en schilderen. Als iemand graag beweegt, zoek dan een vorm van sportieve dagbesteding. Dierenliefhebbers kunnen op een zorgboerderij helpen met schoonmaken en het voeren van de dieren. Met de juiste vorm van dagbesteding kan deelnemer bezig zijn met van hij het liefst doet. Ook ontmoet hij mensen die dezelfde interesse hebben. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en het maakt de dagen een stuk leuker.

Voor meer informatie spreek met LeekerweideGroep.

Over ons

Blog over gehandicaptenservices

Hallo, mijn naam is Carolien. Ik kom uit een warm gezin en mijn jongste zusje is gehandicapt. Van kleins af aan ben ik dus persoonlijk bekend met de behoeften van mensen met een beperking. Er is veel verbeterd qua gehandicaptenservices, zeker in vergelijking met vroeger. Ik vind het heel fijn om informatie, leuke tips en wetenswaardigheden met jullie delen. De actualiteit staat voorop en regelmatig post ik nieuwe items. Mensen met een beperking en hun begeleiders zijn van harte welkom op deze blog, om de laatste nieuwtjes op het gebied van gehandicaptenservices te ontdekken. Innovatie ontstaat door samen te denken en samen te doen. Ik wens jullie veel leesplezier!

Archief

Recente artikelen

De beste scootmobiels in Tilburg
20 november 2018

Scootmobiel Tilburg is het juiste adres voor het v

Zorg en welzijn: dagbesteding voor mensen met een beperking
25 januari 2018

Een zinvolle dagbesteding voor mensen met een bepe

Tags